tisdag 5 april 2016

ÅRSKURS 8: MATKULTUR

Uppgift
Läs sida 40-46 i hkk-boken.

Planera en måltid från ett land eller något geografiskt område i världen. (läs sid 40-46 i hkk-boken).

Ta reda på lite om landet, vad har de för seder och traditioner?
Har de någon speciellt matkultur och vad beror det på?

4. Välj också ut någon typisk ingrediens från området som finns i din maträtt.
Ta reda på fakta kring ingrediensen; till exempel om det går att byta ut den mot någon annan likvärdig ingrediens samt dess pris, eventuell
miljömärkning och så vidare.

5. Ge exempel på fler livsmedel och maträtter från området.

6. Välj en måltid som du ska tillaga (leta upp ett recept för ditt område)

7. Lämna in en ingredienslista till Malin eller Maggie!

Lycka till!


Det finns inga begränsningar! Världen är ditt bibliotek och skafferi!





Mål MED UPPGIFTEN:
Målet är att du ska känna till något om mat och matkultur i andra länder, samt att träna din förmåga att planera, organisera och laga en måltid.
(Lgr11 syfte) planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,


Centralt innehåll
Mat, måltider och hälsa
Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet.
Hur man kan arrangera måltider och måltidens betydelse för gemenskap och välbefinnande.
Miljö och livsstil
Olika mattraditioner, deras ursprung och betydelse.

Kunskapskraven:
Du kan planera och tillaga måltider och göra andra uppgifter i ett hem.Du gör det som krävs på ett ganska bra/bra/mycket bra.

Du kan använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert sätt som fungerar ganska bra/bra/mycket bra när du planerar, lagar måltider och gör andra uppgifter i ett hem.

Du kan ge enkla/utvecklade/välutvecklade omdömen om arbetsprocessen (hur du har arbetat) och hur ditt resultat blev.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar